Eigen kracht

 

Blog gepubliceerd in de Texelse Courant op 08 juli 2012

Ik las een column van Pieter Hilhorst in De Volkskrant over de Eigen Kracht Centrale en haar impact in Amsterdam. De Eigen Kracht Centrale – een particuliere organisatie – helpt mensen een plan op te stellen om zelf uit een vervelende situatie te komen. Met hun eigen mensen, op hun eigen manier. In de column van Pieter gaat het over Jeugdzorg en daar is Eigen Kracht inderdaad al vaak succesvol ingezet.

Het principe is oud, wijs en simpel. De hoofdpersoon stelt een hulpvraag en zijn/haar sociale kring komt bij elkaar, leggen de situatie en alle relevante informatie op tafel en vragen zichzelf en elkaar dan af “Wat kan ik hier aan doen?” Deze oplossingsgerichte, actieminnende en begripvolle bijeenkomst -een Eigen Kracht Conferentie- resulteert in een plan van aanpak. Dit plan houdt rekening met onderliggende emoties, lange termijn structuren en complexe familierelaties. Vanzelf. 99 van de 100 keer wordt dit plan uitgevoerd, met of zonder verdere hulpverlening. Mooi hè?

In tijden waar empowerment alweer overleden is als modewoord, hrm toch misschien weer gewoon personeelszaken gaat worden opent de hulpverlening in Nederland haar handen voor een stuk eigen kracht. Gemeente Amsterdam heeft de Eigen Kracht Centrale een voorzetje gegeven met genoeg ruimte om het zelf (wetenschappelijk onderbouwd) af te maken. Pieter : “in Amsterdam is bij 100 gezinnen gekeken wat de opbrengst is van Eigen Kracht-conferenties[… ] bij 29 kinderen voorkomen dat ze onder toezicht werden gesteld of is de ondertoezichtstelling opgeheven […] Bij 44 kinderen is een uithuisplaatsing voorkomen en bij 14 kinderen is de uithuisplaatsing teruggedraaid. “ Dit tastbare resultaat toont niet zozeer de spierballen van de Eigen Kracht Centrale maar toont vooral deze 100 gezinnen en hun eigen kracht.

Is er al Eigen Kracht op het eiland?

Priscilla Haring | Freelance Mediapsycholoog en Eigen Kracht Coördinator Amsterdam | www.priscillaharing.info

This entry was posted in Perfectly Flawed, Tessels and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply