Solarpunk de Buurt

Solar ~ duurzame energie, kracht van de natuur

punk ~ tegen de huidige dominante cultuur

Solarpunk is een science-fiction genre waar high- en low-tech oplossingen samengaan in een goed leven. Het voorziet een einde aan de klimaatcrisis en de ongelijkheid in onze samenleving. Solarpunk gaat over het groeien van onze gemeenschap en onszelf in plaats van het groeien van de economie. Een genre van eco-sociale en utopische kunst en verhalen.

Veruit de meeste science-fiction gaat over leven tijdens of na een apocalypse, terwijl solarpunk verkend hoe het leven er uit zou kunnen zien als we alles oplossen. Stel je eens voor dat we een succesvolle groene revolutie hebben gehad en dat we de wereld een eerlijke en liefdevolle plek hebben gemaakt.

Het is de wonder vraag “Wat als er een wonder gebeurt en ik wakker word in mijn ideale leven?” voor onze gehele samenleving.


De visuele stijl van solarpunk heeft dynamische en organische lijnen die doen denken aan Arts & Crafts of Art Nouveau, en Ghibliesque aquarel tinten met veel helder blauw en groen.

Er zijn steeds meer verhalen en kunstwerken die plaatsvinden in deze denkbeeldige toekomst en hoe meer solarpunk we maken, hoe meer we de droom manifesteren.


SOLARPUNK WORKSHOP

Ik denk dat het belangrijk is dat we wat tijd doorbrengen in een utopische toekomst zoals solarpunk. We hebben onze media (en onze hoofden) gevuld met allerlei dystopische verhalen en deze vormen wat wij verwachten van een mogelijke toekomst. Gelukkig zijn er nu steeds vaker verhalen over een positieve toekomst, over andere mogelijkheden. Ik organiseer creatieve solarpunk workshops om samen meer van deze verhalen te maken en zo onze verwachtingen bij te stellen.

Tijdens een workshop duiken we eerst in de principes van solarpunk en bespreken we een aantal voorbeelden. We gaan met Episodisch Toekomst Denken (Imaginable) onze eigen solarpunk toekomst verkennen.

Van deze mentale tijdreis maken we kiekjes door een interessant moment te tekenen, schilderen, te beschrijven of in een collage te plakken (of alles tegelijk). Er is genoeg materiaal voor iedereen, van elk creatief niveau.


Solarpunk workshops zijn een korte 1 uur of diepere 4 uur oefening in positief toekomst denken. Een meditatieve ervaring van je eigen verbeeldingskracht.

Wil je ook een Solarpunk de Buurt workshop? Neem contact met mij op. We kunnen ook een workshop vormgeven rondom een specifieke vraag of thema of rondom een specifiek materiaal.


SOLARPUNK WORKSHOPS ARCHIEF

Solarpunk de Buurt in OBA De Hallen, Amsterdam snippets woorden in de leeshoek

Solarpunk de Buurt workshop in Kas Keerweer posters

Solarpunk workshop for XR Regenerative Circle

Solarpunk artikel in Elektor in English Nederlands French

Solarpunk workshop Landjuweel festival 2023

De beelden op deze pagina zijn gemaakt door mij en DALLE2 en zijn vrij te gebruiken

MEER SOLARPUNK

Korte solarpunk verhalen van XR Wordsmiths ENG

Solarpunk kunstcollectie via Andrewism 2023 Bioregions

A Solarpunk Manifesto: Turning Imaginary into Reality essay

The Weight of Light: A Collection of Solar Futures book